Friday, 6 May 2011

ENOIKIAZATAI KAI ΠOLEITAI

Het gaat slecht met Griekenland. In de zomer zag je her en der affiches met ENOIKIAZETAI (=te huur) en/of ΠOLEITAI (=te koop) op ramen en deuren verschijnen. Aan het eind van de zomer zo ongeveer op een derde van de bedrijfsruimten en, ruwe schatting, een kwart van de woonruimten. Bij bosjes vielen de kleine winkeltjes en mini-bedrijfjes. Die passen niet meer in het beeld van de Vooruitgang. Ze verkopen of doen maar één of twee dingen, zitten altijd daar, ook in het weekend en 's avonds (maar niet 's middags). Ze wonen daar feitelijk, en vaak lift een hele familie mee op dat 'bedrijfje', waarvan je je kunt afvragen hoe dat nou werkt. Waar leven die mensen van?
De Grieken van mijn leeftijd en jonger die ik ken, wonen allemaal voor niets. Ouders geven standaard een woonruimte, vaak een heel huis, vooral op de eilanden, aan hun kinderen. Als ze trouwen, wordt er vaak bovendien nog een woonruimte voor het pasgetrouwde stel geregeld en maandelijks betaald. Daarom hebben velen drie woonruimtes, waarvan ze er een in de verhuur gooien en een ofwel als vakantiehuis aanhouden of ook in de verhuur doen. De huur gaat overigens niet altijd naar die in mijn ogen nogal verwende generatie, soms gaat die dan weer naar de ouders (vruchtgebruik zolang ze leven). Maar je begrijpt dat als je gratis woont, en je familie-inkomsten komen uit huur, dat je dan best zo'n totaal niet-lopend bedrijfje kunt runnen.
Dat stort echter in als door economische omstandigheden die huurder eruit gaat en in zijn eigen, gratis maar niet ideale woning gaat wonen. Een cascade aan huuropzeggingen en een massaal her-bewonen van leegstaande panden die slapend eigendom waren. Daarna een cascade aan instorten van die onrendabele zaakjes, want als de huurinkomsten wegvallen, dan vallen praktisch alle inkomsten weg. Inmiddels is het mei 2011, en de leegstand is nu al maanden stabiel. Vooral in het centrum van het centrum is het nu een armoedige zooi. Leegstand en onopgeruimde rommel en hangjongeren maken het een onbetrouwbaar en duister gebied waar je 's avonds niet moet rondlopen! Eén zeer groot voordeel van de economische malaise: geen vernielzuchtige demonstraties meer! Joepie! Ieder nadeel heeft zijn voordeel!

No comments: