Monday, 16 July 2007

Bosbrand

Jammer, jammer! Zitten we hier heerlijk in onze werkkamer te typen en na te denken, horen we allerlei sirenes, helikopters enz. We slaan er even geen acht op, totdat we gebeld worden dat de bosbrand hier is, om de hoek. Wij naar buiten, en jawel. Het mooie heuvelachtige bos hier tussen de universiteit en de wijken Kareas en Byron staat in brand. Grootste deel, zover we dat zien door rook en roet, is al helemaal zwart, met verticale zielige zwarte stammen. Langs de randen grote vlammen, richting wijk Kareas meters en metershoog. Aanvankelijk twee helicopters en een vliegtuig om waterbakken te storten, maar alras drie helicopters, en zes vliegtuigen. Op zo'n enorme brand lijken die bakken met water maar druppels, wat zijn wij mensen met onze spullen maar mieren. Je ziet dat die vliegbeesten een zware last voortsjouwen door de lucht, maar ja, het tikt nauwelijks aan. Even onstaat er dan plaatselijk een witte waterdamp, en zijn de vlammen lager, maar zodra die vliegbeesten aan de horizon zijn om een nieuw bakje te halen, is er van het hele effect niet veel over. Af en aan gaat men. En op de grond, maar dat kunnen wij hier niet zien, zijn minstens tien van die grote brandweerwagens bezig.

Zo zie je, je raakt gewend aan een mooi bosgebied, baseert er wellicht plannen op, en dan in een paar uur is er niks meer van over. Doet me denken aan dat zg. 'ravijnhuis' waarvoor ooit een redelijk serieus aankoop-plan was, bij Pratdip of zo in de buurt. Een jammerlijk gezicht, zo'n zwarte heuvel met zwarte masten. Erger dan een kale heuvel met prikstruiken, die bloeien tenminste nog in het voorjaar, en zijn groen in de herfst. Dit is altijd lelijk.

En dan te denken, of beter niet, aan al die muisjes, woelmuizen, egels, konijnen, sprinkhanen enz die daar nu rondrennen om een veilig plekje te vinden, maar het vuur en de rook gaan veel te snel. Dat zien we niet eens. Boehoe. Ben wel benieuwd naar de oorzaak. De wind vandaag is enorm, fikse rukwinden, misschien speelde dat ook wel een rol.

Overigens, dit is natuurlijk maar een 'klein bosbrandje'. Kun je nagaan hoe het moet zijn als het om grote gebieden gaat, zoals afgelopen jaar (of jaar daarvoor?) in Portugal, die brand kon maar niet gestopt worden, en hele dorpen gingen er in op, totdat uiteindelijk de regen de zaak bluste.

Ik zet een paar foto's hier neer, dan hebben jullie een idee!

1 comment:

Eskarina said...

Lieve Moeder,

Wat een indrukwekkende foto's! Het moet vast iets heel speciaals zijn geweest, ik vind het ook een erg leuk idee om een blog te maken voor dit zeer belangrijke en niet vaak gebeurende fenomeen. Aangezien dat bos pas weer nog een keertje kan afbranden als het weer is aangebrand. Enfin, genoeg nagedenk...leuke Blog, dat is het nieuws.